Vraag en Antwoord

BTW of registratie

Nieuwbouwwoningen en appartementen worden normaal verkocht onder het BTW stelsel. Dit betekent dat zowel de constructiewaarde als het grondaandeel wordt vermeerderd met 21% btw. In sommige gevallen echter wordt de grond en de constructie verkocht door 2 verschillende personen/venootschappen. In dit geval Wordt er enkel op de constructiewaarde 21% btw gerekend. Op de grondwaarde wordt in dit geval 6% registratie gerekend. Uiteraard doen we al het mogelijke om dit in de meeste gevallen te kunnen bewerkstelligen.

Notariële kosten

Op het totale koopbedrag (excl. btw en registratie) zal de notaris een commisie rekenen voor het uitvoeren van de verkoop. Dit bedrag situeert zich rond de 2%.

Aansluitkosten nutsvoorzieningen

De aansluitkosten voor electriciteit, aardgas, stadswater, riolering, teledistributie en telefoon zijn steeds ten laste van de koper. Naargelang de situatie en plaats van het gebouw kan dit bedrag echter varieren. Richtprijs: 2500€

Kosten Basisakte

Enkel bij een meergezinswoning dient er door de notaris een basisakte te worden opgesteld. Dit is een algemene omschrijving van welke gedeelten van het gebouw aan welke eigendom wordt toegekend. Tevens wordt er een algemeen reglement opgesteld waaraan alle eigenaars/bewoners zich dienen te houden. De kosten voor het opstellen van deze basisakte wordt verdeeld over de verschillende eigendommen en dient bij de aankoop te worden betaald door de kopers. (richtprijs 500€)

De wet Breyne is door de overheid in het leven geroepen als bescherming van de klant ingeval u een vastgoed koopt op plan. Enkele maanden (maximum 4 maanden) nadat u een overeenkomst (compromis) hebt gesloten voor de aankoop van een eigendom in opbouw dient u langs te gaan bij de notaris. Hier gebeurt de eigenlijke aankoop van uw appartement. U wordt dus effectief eigenaar, ook als zijn de werken nog niet gestart. U betaalt echter op dit moment enkel de grondwaarde vermeerderd met de registratiekosten met daarenboven een percentage van de constructiewaarde van de op dat moment reeds gerealiseerde deel van de constructie, vermeerderd met de btw. Het resterende percentage betaalt u later in schijven, naargelang de evolutie der werken. U betaalt dus enkel voor wat er reeds is.

Alle appartementen en woningen worden desgewenst “sleutel op de deur” opgeleverd. De keuze van afwerking echter kan door de koper zelf worden bepaald. De budgetten van de verschillende afwerkingsposten (keuken, sanitair, vloeren enz..) kan verschillen van project tot project en staat omschreven in het verkoopslastenboek. De koper is vrij binnen dit budget zijn keuzes te maken in de door ons aangeduide detailhandels. Meerprijzen ten opzichte van het vooropgestelde bedrag worden uiteraard doorgerekend en afgerekend bij oplevering.

Als projectontwikkelaar zijn wij steeds op zoek naar geschikte terreinen voor het realiseren van onze projecten. We kijken hier vooral naar verkavelbare terreinen, met of zonder bestaande gebouwen of terreinen in dorpskernen voor het realiseren van appartements gebouwen. Heeft u in de regio Lede, Wetteren, Erpe-Mere, Aalst, een eigendom die u wenst te verkopen? Wij bekijken gratis voor u de beste mogelijkheden en bieden u het meest interessante voorstel.

Contacteer ons gerust geheel vrijblijvend.